Update 15 juni 2024

Voor wie het gemist heeft. Deze site ging ‘live’ voor de Landelijke Raad van 9 december 2023. Doel van de website is om de democratie en sociale veiligheid in de bovenste bestuurslagen aan de orde te stellen en te verbeteren. Dat kan langere tijd duren. 

 

Daarom elk half jaar een update. Dit is de eerste update, voorafgaand aan de Landelijke Raad van 15 juni 2024. De voorpagina blijft ongewijzigd.

Discussie over verenigingsdemocratie

Het meningsvormende deel van de Landelijke Raad van december 2023 stond in het teken van verenigingsdemocratie. Uit de discussie bleek dat op hoofdlijnen de democratie goed geregeld is. Er waren wel wat opmerkingen. Sommige aanwezigen vonden dat de Landelijke Raad weinig te zeggen had, omdat het Landelijk Bestuur bepaalt wat op de agenda komt.

 

Geen discussie over gevoelige onderwerpen

Dat laatste klopt. Scouting is in de top (WOSM- en hoogste landelijke niveau) gevoelig voor corruptie. Iedereen kent de ophef rondom de toewijzing van de WK’s voetbal aan totalitaire staten Rusland, Qatar en Saudi-Arabië. WOSM heeft ook te maken met “goodwill” kopen.

Scouting maakte 10 jaar lang “reklame” voor een totalitaire regime: voor 37,5 miljoen US dollar mocht Saudi-Arabië zich de sponsor noemen van het WOSM’s Messengers of Peace programma.

 

Veel geld betekent verhoogd risico op misbruik. Vandaar dat voetbalfederatie FIFA een sterk bestuursraamwerk heeft. WOSM heeft dat niet. Misbruik is eenvoudig. Grensoverschrijdend gedrag wordt niet bestraft. Dat is niet theoretisch. Lees hier hoe WOSM Facebook-pagina’s blokkeert en hoe Scouting Nederland hierop reageert.

.

Op 22 februari 2023 ontving het Landelijk Bestuur een brief over deze misstanden. Het was geen reden de Landelijke Raad in december 2023 haar mening te vragen over dingen als:

  • Wat vinden we van sponsoring van WOSM door totalitaire staten?
  • Mag WOSM het recht hebben Scouting-Facebook-pagina’s te blokkeren?
  • Moet Scouting Nederland vrijwilligers in landelijke functies weigeren, omdat ze kritisch zijn op WOSM?
  • Hoe kunnen we ongewenst gedrag in WOSM voorkomen en hoe reageren we als het zich voordoet?
  • Willen we beleid om te streven naar een “best in class governance framework” voor WOSM?

Op 15 juni 2024 het tweede deel van de discussie over verenigingsdemocratie. Het Landelijk Bestuur wil bovenstaande niet bespreken. Is dat een gezonde verenigingsdemocratie?